referat Rezumat Pupaza

Rezumat Pupaza

Referat Romana - generala

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview

Rezumat Pupaza


În opera "Amintiri din copilarie", autorul Ion Creanga, ne istoriseste o întâmplare plina de haz cu o pupaza care era "ceasornicul" satului.
Într-o dimineata, Nica este sculat de mama sa ca sa duca de mâncare la niste lingurari tocmiti la prasila. Suparat pe pasarea cu care-l amagea mama lui în fiecare dimineata, Nica se duce pe la tei, cu intentia de a prinde pupaza. Acesta prinde pasarea pe oua, dar scotând-o afara se sperie de creasta ei si-i da drumul din nou în scorbura.
Scapând cu obraz curat de lingurari , Nica se duce iar pe la tei, ia pupaza, o leaga de picior si o ascunde în pod. A doua zi vine matusa Mariuca suparata foc si se ia la ciondanit cu Smaranda din pricina lui Nica. Atunci acesta se urca repede în pod, ia pupaza si se duce în târg sa o vânda.
Un mosneag cu o vitica de funie, se intereseaza daca este de vânzare "gainusa aceea". Cum baiatul raspunde afirmativ, îl întreaba cât cere pe ea. Nica lasa pretul la aprecierea mosneagului. Acesta ia pupaza se preface ca o cauta de oua si dezlegându-i ata de la picior, îi da drumul sa zboare. Baiatul îl apuca pe mosneag de suman, cerându-i sa plateasca marfa.
Mosenagul este bucuros sa afle al cui este baiatul, pentru ca îl cunostea pe Stefan a Petrei. Cum a auzit de tatal sau Nica, a luat-o la fuga spre Humulesti, dar când ajunge acasa afla de la fratii sai ca parintii sunt plecati la târg si ca furtul pupezei a sculat tot satul.
A doua zi mama pregateste un praznic si o invita pe matusa Mariuca în semn de împacare, iar Nica scapa cu obrazul curat din toata întâmplarea.

download referatul Rezumat Pupaza
1223 note
Vizualizari:30400
Dowload:11794

Comentarii