referat Vizita    Rezumat

Vizita Rezumat

Referat Romana - generala

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview

Vizita RezumatIon Luca Caragiale a înfatisat în schitele sale "Vizita" si "D-l Goe..." educatia defectuoasa primita de copii în unele familii înstarite din societatea româneasca de le sfârsitul secolului al XIX-lea, aspect pe care autorul îl satirizeaza folosind ironia si comicul.
Naratorul devenit si personaj face o vizita doamnei Maria Popescu, o veche prietena, cu prilejul onomasticii fiului ei, Ionel, caruia-i aduce în dar o minge. În timp ce musafirul si amfitrioana discuta diverse probleme printre care si cea referitoare la educatia copilului, Ionel intra-n conflict cu servitoarea care se plânge ca baiatul e gata sa-i rastoarne spirtiera de facut cafea. Mama intervine, dar, în loc sa-l certe îl ia în brate si-l saruta. Potolit pentru moment, Ionel ia o trâmbita si o toba cu care face un zgomot infernal încât gazda si musafirul nu se mai pot întelege.
Apoi copilul îsi ia sabia si ataca tot ce întâlneste în cale. Prima victima este jupâneasa, dar, sarindu-i în ajutor, Doamna Popescu primeste o lovitura de spada.
Când musafirul cere permisiunea sa fumeze, Doamna Popescu nu pierde prilejul de a se lauda ca si fiul ei fumeaza, în vreme ce acesta se înfrupta din chiseaua cu dulceata. Dupa putin timp Ionel dispare cu chiseaua în vestibul si se întoarce cu ea goala.
Baiatul fumeaza, încurajat de mama sa. Dupa ce a fumat o tigara întreaga el se joaca cu mingea primita-n dar si varsa ceasca cu cafea pe pantalonii musafirului. În data însa copilului i se face rau din cauza tigarii si lesina, speriind-o pe mama sa. Dupa interventia salvatoare a oaspetelui, Ionel îsi revine.
Acasa, povestitorul constata ca Ionel a iesit cu chiseaua în hol ca sa i-o toarne în sosoni.
Prin toate aceste întâmplari, prin autenticitatea personajelor, prin umor, aceasta schita este o adevarata bijuterie literara.


1
Vizita - I.L. Caragiale

1
D:\Documente\Romana\Vizita\Rezumat Vizita_BV.doc

download referatul Vizita    Rezumat
27 note
Vizualizari:7089
Dowload:1550

Comentarii