referat Surse de energie

Surse de energie

Referat Fizica - liceu

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview

Surse de energie

Sursele de energie cele mai primitive sunt cele obtinute din carbune si petrol. ├?nsa acestea sunt epuizabile si arderea acestora produce mari cantitati de CO2.
De aceea sunt cautate noi surse de energie. Se ├«ncearca folosirea energiei solare captata cu ajutorul panourilor solare. ├?nsa conversia energiei razelor solare ├«n caldura sau electricitate se face cu o pierdere de 80-90% si acestea nu pot fi captate dec├ót ├«n timpul zilei si astfel energia trebuie sa fie stocata pentru a putea fi furnizata si pe timpul noptii.
O alta sursa este forta apelor. Prin construirea hidrocentralelor se obtin mari cantitati de energie.
Se poate folosi apa termala pentru încalzire sau a aburilor de apa pentru a produce electricitate. Astfel de centrale se gasesc în Italia, Japonia si California. La forajele de mare adâncime se poate injecta apa rece care este încalzita si apoi extrasa pentru a produce energie electrica.
├?nca din 1966 la Rance ├«n Franta functioneaza o centrala mareeomotrica care foloseste energia mareelor. Japonia ├«ncearca folosirea valurilor cu ajutorul unor dispozitive plutitoare.
O alta sursa de energie este cea furnizata de curentii de aer de suprafata. Teoretic s-a stabilit ca acesti curenti rasp├óndesc anual o energie de 200 de ori mai mare dec├ót necesarul mondial. ├?nsa pentru captarea acestei energii este nevoie de eoliene foarte mari.
Energia nucleara este una dintre cele mai folosite noi surse de energie la acest final de secol. Energia nucleara poate fi produsa în doua moduri: prin fisiune si prin fuziune.
Prin fisiune sunt folositi atomi grei cum ar fi Uraniul care se dezintegreaza si genereaza o mare cantitate de energie. ├?nsa reactia este instabila si se produce o mare cantitate de radiatii. Rezidiurile ramase ├«n urma reactiilor sunt radioactive, nocive si trebuie depozitate ├«n conditii speciale.
Prin fuziune se folosesc atomi usori cum ar fi hidrogenul. Sunt folositi izotopii hidrogenului deuteriul si tritiul. Prin unirea.., este reciclabil si poate fi stocat.
├?n viitor se va ├«ncerca captarea energiei solare din spatiu si transmiterea acesteia pe pam├ónt cu ajutorul microundelor. Proiectul facut de Boeing-NASA ocupa 100km2 si ofera o putere de 10000MW.
Se încearca folosirea energiei termice a oceanelor. Astfel este captata apa calda dintr-o zona superioara si cu ajutorul amoniacului se antreneaza o turbina în deplasarea sa spre o zona cu apa rece. O astfel de centrala poate furniza o putere de 200MW.
download referatul Surse de energie
4 note
Vizualizari:2643
Dowload:541

Comentarii