referat STATUL DAC SUB CONDUCEREA LUI DECEBAL

STATUL DAC SUB CONDUCEREA LUI DECEBAL

Referat Istorie - liceu

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview


STATUL DAC SUB CONDUCEREA LUI DECEBAL

Secolul I reprezinta pentru daco-geti o perioada de maxima inflorire a civilizatiei si de reformare a statului unitar dac condus de Decebal (87 - 106).
In timpul lui Decebal statul dac are o intindere mai mica decat in timpul lui Burebista deoarece in Slovacia patrunsesera triburile germanice, in câmpia Tisei (Polonia) s-au asezat sarmatii iazigi, iar Dobrogea a fost inclusa in Imperiul Roman.
In timpul lui Burebista statul dac se invecina: la nord cu Carpatii Padurosi, la sud cu M-tii Temus din Balcani, in est cu Gura Buhului (orasul Olbia), in vest cu Dunarea mijlocie si Moravia (Slovacia).
Cu toate acestea statul dac din timpul lui Decebal era mai puternic decat cel din timpul lui Burebista datorita progreselor economice realizate in acest timp. Asfel, cercetarile efectuate in muntii Orastiei indica un stadiu mai dezvoltat al atelierelor mestesugaresti. Din aceasta perioada dateaza un atelier care prelucrase 50 de tone de minereu de fier. Tot din aceasta perioada dateaza grandioasele constructii ale Sarmizegetusei cu sanctuare din andezit, cele mai bogate locuinte si cele mai multe unelte din fier.
Decebal: completeaza sistemul de fortificatii din muntii Orastiei , mareste cetatea de la Piatra Rosie, construieste cetatea de pe Blidaru , reorganizeaza si inzestreaza armata cu masini de razboi (baliste, catapulte, berbeci ), introduce un sistem centralizat de administratie prin numirea in fiecare cetate a unui prefect care trebuia sa se ocupe de problemele administrative ale cetatii.
Cucerirea de catre romani a Peninsulei Balcanice (sec. al II-lea i.Hr. - sec.I d.Hr.) i-a pus pe daci intr-un contact strans cu civilizatia romana. Produsele italice ajung in Dacia ( vase din bronz, unelte din fier ); denarul roman devine moneda curenta si este imitat de daci. Influenta romana se manifesta si in plan cultural si spiritual dupa cum o dovedesc folosirea alfabetului latin de catre..euna cu Decebal, scapa prin fuga si se indreapta spre munti cu gandul de a organiza o noua rezistenta in munti.
Romanii, condusi de Tiberius Claudius Maximus il ajung din urma si Decebal isi curma zilele pentru a nu ajunge captiv in mainile romanilor. Romanii distrug asezarile din muntii Orastiei si muta populatia la campie, unde putea fi supravegheata si exploatata mai usor. Statul dac este desfiintat si se creaza provincia Dacia.

C:\Documente\Personal\Adrian\Istorie\Subiect 7_1.doc

download referatul STATUL DAC SUB CONDUCEREA LUI DECEBAL
56 note
Vizualizari:4442
Dowload:1299

Comentarii