referat Religia romanilor

Religia romanilor

Referat Istorie - liceu

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview

Religia romanilor
Religia traditionala a romanilor se centreaza initial pe familie si cultul stramosilor. Însa, în contact cu popoarele cucerite, îndeosebi cu grecii, credintele romanilor se transforma si se îmbogatesc.

În sec. VIII î.Hr., când a fost creata, Roma nu era decât un sat. apoi, ea devine un oras puternic care, între sec. II-I î.Hr., cucereste Grecia, Asia Mica, Iudeea, Spania, Gallia. Roma devine atunci un imens imperiu care dainuie pâna la navalirile barbarilor din sec.V d. Hr. Religia romana se raspândeste în rândul popoarelor cucerite, însa totodata împrumuta mult de la ele.

Cultul domestic

Primii zei venerati de catre romani au fost zeii familiei. Astfel, fiecare familie cinsteste zeitatile casei si savârseste alaturi de tatal familiei, considerat drept preot, numeroase ritualuri în fata altarului domestic numit larariu. Zilnic sunt depuse pe altar ofrande aduse divinitatii protectoare a casei, numita lar: un pic de vin, pâine si câteva fructe. În ajunul casatoriei, fetele îi ofera papusile, în semn ca acum copilaria lor a lut sfârsit. Penatii vegheaza asupra mobilierului si a camarii, în timp ce un geniu îl ocroteste pe tatal familiei, ale carui rugaciuni si ofrande sunt menite sa alunge hotii si ghinioanele. Manii, reprezentând spiritele stramosilor, fac si ei obiectul unui cult.
Zeii romani si zeii greci

Ajunsi stapâni ai Greciei, romanii stabilesc corespondente între zeii lor si cei ai grecilor, schimbându-le numele si modificându-le, uneori functiile. Principalii zei romani sunt: Jupiter ( Zeus), Junona (Hera), Neptun (Poseidon), Venus (Afrodita), Minerva (Atena), Mercur (Hermes), Vulcan (Hefaistos), Ceres (Demeter), Bacchus (Dionysos), Apollo (Apollo), Marte (Ares), Diana (Artemis).

Cultul imperial

În sec I î.Hr., o data cu împaratul Augustus, persoana împaratului devine sacra, fiindu-I adus un cult în tot Imperiul Roman. Luna august (Augustus) îi este închinata, iar în prima zi ..preot care cerceteaza maruntaiele animalelor, îndeosebi ficatul, pentru a afla vointa zeilor.
> Larariu - altar care se afla în casa si era închinat cultului larilor.
> Lar - zeu protector al casei si al familiei. Exista si lari ocrotitori ai rascrucilor de drumuri.
> Penati - divinitati protectoare al casei, mai ales a mobilierului si camarii.
> Mani - sufletele celor morti, considerate ca divinitati.
> Piaza - semn prevestitor despre care se crede ca anunta voita zeilor sau viitorul.

download referatul Religia romanilor
9 note
Vizualizari:2450
Dowload:645

Comentarii