referat RADACINA

RADACINA

Referat Biologie - liceu

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview

RADACINA

Radacina este organul care se dezvolta in pamant, avand ca functii specifice fixarea plantei si absorbtia apei cu saruri minerale din sol, iar ca functii accesorii - regenerarea plantei si cea de organ de depozitare . Dupa originea si functiile lor, radacinile se impart in : normale, adeventive, si metamorfozate.
Radacini normale sunt acelea care se dezvolta din radicula embrionului si indeplinesc functiile specifice radacinii . Radacini adeventive sunt acelea care se formeaza pe alte organe ale plantei, dar niciodata nu se dezvolta pe radacina normala sau din radicula embrionului.Radacini metamorfozate sunt radacinile care au suferit anumite moditicari, adaptandu-se pentru indeplinirea altor functii decat cele specifice radacinii normale .
Radacinile secundare - denumite si radicele, isi au originea in primul strat al cilindrului central denumit periciclu.Dupa gradul de dezvoltare a radacinilor secundare fata de radacina principala se deosebesc trei tipuri de radacini : pivotante, fasciculate si ramuroase.
Structura anatomica primara este caracteristica tuturor plantelor tinere in primele faze de dezvoltare in varful radacinilor plantelor mature si in mod permanent la dicotiledonate ierboase, la monocotiledonate si la ferigi.
Structura anatomica secundara se intalneste la majoritatea angiospermelor mature. Aceasta structura se datoreste aparitiei in cadrul structurii primare a radacinilor, a celor doua meristeme secundare-cambiul, in cilindrul central si felogenul in scoarta
Structura primara a radacinii :rizoderma este un tesut format dintr-un singur rand de celule parenchimaice, vii strans unite intre ele, din care unele sunt transformate in perisori absorbantii .
Scoarta, numita si parenchimul cortical , este formata din mai multe straturi de celule parenchimatice vii , cu membrane subtiri celulozice, care contin substante de rezerva. Celulele scoartei lasa intre ele spatii celulare, cu exceptia primului strat de sub r..desc capacitatea de diviziune, dand nastere la niste arcuri generatoare.
Liberul si lemnul secundar sunt dispuse in cilindrii concentrici.
Felogenul- ia nastere intotdeauna in exteriorul zonei generatoare libero-lemnoase si isi are originea fie in periciclu, fie in parenchimul cortical ale caror celule isi recapata proprietaea de a se divide. Straturile care I-au nastere spre exterior formeaza tesutul suberos secundar, iar cele dinspre interior formeaza, un parenchim secundar, denumit feloderm.
BIBLIOGRAFIE :
A.Ionica , I. R.Ciobanu
" Compediu de botanica "
DELEAN ANDREEA

download referatul RADACINA
15 note
Vizualizari:4712
Dowload:1158

Comentarii