referat Pintea Viteazul Balada populara

Pintea Viteazul Balada populara

Referat Romana - liceu

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview

Pintea Viteazul
Balada populara

Una dinter speciile cele mai reprezantive ale literaturii populare este BALADA (cânticul batrânesc) a carui existenta este atestata înca din secolele al XIV-lea si al XV-lea.
Numele ei provine din francezul "ballare" cu originea în verbul latin medieval "ballare" si denumit la început un cântec simplu si scurt ce se cânta în cor în timpul dansului (ballare=a dansa). Ambii termeni, "balada" si "cântic batrânesc" au fost impusi la noi de V. Alecsandri, care include si aceasta opera.
Balada este o creatie epica în versuri, în care este povestita o întâmplare despre confruntarea a doua sau mai multe personaje. În functie de continutul lor baladele pot fi: vitejesti ("Gruia lui Novac"), istorice ("Constantin Brâncoveanul"), haiducesti ("Toma Alimos" si "Pintea Viteazul"), pastoresti ("Miorita"), fantastico-mitologice ("Sarpele"), nuvelistice ("Ghita Catanuta").
Balada ilustreaza caracterul sincretic al creatiei populare. Balada era cântata, interpretata în diferite ocazii (petreceri, nunti, la hanuri, la curtile domnesti) de cântareti specializati (lautari) dar si de tarani sau de ciobani.
Balada haiduceasca oglindeste lupta popurului împotriva nedreptatii. Eroii acestor cântece epice nu sunt imaginari, deoarece documentele au confirmat existenta lor reala. Numarul haiducilor este foarte mare si fiecare regiune are haiducii ei: Iancu Jianu în Oltenia, Radu lui Anghel în Muntenia, Bujor în Moldova, Pintea în nordul Transilvaniei.
Ca specie în versuri a genului epic, balada "Pintea Viteazul" prezinta o actiune gradata pe parcursul celor cinci momente ale subiectului.
1.Expozitiunea
Balada începa cu prezentare voinicului Pintea care era priceput în toate si lucra ca sluga la curtea unui boier.

2.Intriga
Într-o zi plugul a iesit din brazda si Pintea a fost batut crunt de boier.

3.Desfasurarea actiunii
Suparat, Pintea a plecat în codru. Aici s-a întâlnit cu o suta ..inte priceput,
Era Pintea cel voinic,
În nacaz trait de mic."

"Tot catane-mparatesti
Si panduri orasanesti
Catane cu sutele
Si panduri cu miile"

Masura si ritmul impun, în anumite versuri, reducerea unei silabe ("Mai voinici, un-va duc eu") si folosirea unor forme nearticulate ("Pe biet Pintea-l otigi";"Pintea meu se nacajeste";"Bucium de argint scotea") dându-se muzicalitate versurilor.

download referatul Pintea Viteazul Balada populara
130 note
Vizualizari:12144
Dowload:2641

Comentarii