referat Mihail Sadoveanu: Ciocoii vechi si noi

Mihail Sadoveanu: Ciocoii vechi si noi

Referat Romana - facultate

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview

Mihail Sadoveanu:
Ciocoii vechi si noi


În evolutia romanului românesc Ciocoii vechi si noi nu detine o prioritate cronologica, pentru ca în perioada 1945-1963 s-au înregistrat numeroase încercari de romane. Fata de aceste încercari romanul lui Filimon detine o certa prioritate valorica. Romanul se individualizeaza printr-un realism viguros si o tipologie bogata si variata.
Realsimul:
La baza romanului sta o vasta documentatie: scriitorul a fost functionar la arhivele statului. În aceasta calitate el a venit în contact cu documente pretioase din epoca prezentata.
Cadrul temporal este cumprins între anii 1814-1825, adica sfârsitul domniilor fanariote si începutul celor pamântene. Referindu-se la valoarea de document al acestui roman, Tudor Vianu preciza ca Ciocoii vechi si noi este jumatate roman si pe jumatate studiu social, daca nu, memoriu documentar.
Într-adevar romanul ne ofera ocazia întâlnirii cu o alta epoca, dobândind prin prezentare realista calitatea de document social, istoric si artistic al perioadei cuprinse. Pe fondul unei epoci bine surprinse, scriitorul proiecteaza destinul lui Dinu Paturica, romanul dobândind astfel si calitatea de studiu al arivismului.
Conflictul romanului: romancierul surprinde doua procese simultane, dar de sens opus: destramarea marii boierimi, clasa passiva, inerta, corupta, si ridicarea unei clase noi, a ciocoilor, alcatuita din indivizi activi, inventivi, în stare de orice pentru a câstiga puterea economica si politica.
Conflictul romanului este ascuns, disimulat si consta în efortul sustinut al lui Dinu Paturica pentru a-si ruina stapânul, pe Andronache Tuzluc. Deci nu exista o confruntare directa între Dinu si Tuzluc; conflictul nu se bazeaza pe înfruntarea a doua forte opuse, bun si rau, pozitiv si negativ, ci exteriorizeaza lupta disimulata a unui ciocoi împotriva altui ciocoi.
Structura romanului:
Romanul se începe cu un prolog si dedicatie în care autorul defineste natura mortala si sociala a ci..ii vechi si noi reprezinta un început, dar si o culme în evolutia romanului românesc, deschizând seria marilor constructii epice. Prin constructie, prin realism riguros si tipologie, romanul este surprinzator de bine realizat pentru epoca în care a aparut.
Romanul aduce în prim plan figura arivistului, ilustrat mai târziu de Duiu Zamfirescu în Viata la tara si Tanase Scatiu, de George Calinescu în Enigma Otiliei si de Ion Marin Sadoveanu în romanul Sfârsit de secol în Bucuresti.1


download referatul Mihail Sadoveanu: Ciocoii vechi si noi
1 note
Vizualizari:781
Dowload:153

Comentarii