referat Marile descoperiri geografice

Marile descoperiri geografice

Referat Istorie - facultate

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview


Marile descoperiri geografice

In cautarea drumului care ducea spre Orient, marinarii europeni s-au aventurat cu indarjire pe oceane si au schimbat cursul istoriei .Pe vapoarele lor mici si fragile au cutreierat toate marile Pamantului, punand capat izolarii dintre continente.
In secolul al - XV-lea in Europa erau deja multi marinari experimentati si multe corabii . Cu toate acestea , navigatorii se departasera doar in cazuri exceptionale de apele mai sigure ale Marii Mediterane si cele din apropierea tarmului Oceanului Atlantic. Schimburile comerciale cu Orientul se desfasurau mai ales pe uscat.Marfa trecea de la un negustor la altul, unii dintre occidentali ajungand pana in "Indii" ;astfel era denumita India si Asia Orientala de catre europeni. In constiinta europenilor Asia, Africa si oceanele erau invelite in mister. In imaginatia lor aceste regiuni erau populate de monstri, fiinte din basme, de oameni fara capete si figuri legendare. Ei credeau ca in Africa domneste un imparat crestin, popa Ioan.
Prin anii 1400, negustorii arabi, care navigau pe drumul maritimce lega India de Africa de Est, deci pe oceane "adevarate", se pare ca stiau mai multe despre lumea reala decat navigatorii europeni, dar nu peste mult timp a inceput secolul expeditiilor extrem de indraznete.
Henrik marinarul
Portugalia intinsa de-a lungul coastelor Oceanului Atlantic, era evident un punct de pornire extraordinar de bun pentru navigatia oceanica, dar portughezii nu ar fi realizat prea multe fara talentatul print Henrik ( 1394 - 1460 ). De obicei este pomenit ca Henrik marinarul, cu toate ca nu a participat niciodata la vreo expeditie organizata de el. In 1415 a fost prezent la cucerirea teritoriului marocan Ceuta, dandu-si seama ca prin extinderea in Africa pot obtine un rol de conducere in comertul cu aur, sclavi, fildes de elefant si vin . A sperat probabil, ca va putea incheia o alianta cu popa Ioan . A pornit mai multe expeditii spre sud, pe co..ea insulelor Filipine;
1569 - Mercator editeaza o noua harta a lumii;
1594 - Wilhelm Barents, explorator olandez, descopera Novaia Zemlia;
1608 - Chaimplain pune bazele unei colonii in Quebec;
1607 - 1611 navigatorul englez Henry Hudson cerceteaza trecatori de nord-est si
nord-vest;
1607 - in Jamestown, Virginia apar primii colonisti englezi.

download referatul Marile descoperiri geografice
3 note
Vizualizari:918
Dowload:161

Comentarii