referat MIHAI VITEAZUL

MIHAI VITEAZUL

Referat Istorie - facultate

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview


MIHAI VITEAZUL


Mihai Viteazul este considerat primul unificator al Tarilor Romîne.El ramâne un personaj controversat, caracterizat de unii când un aventurier ,când un condotier.(conducatorul unei trupe de mercenari).
Mihai Viteazul s-a afirmat in conditiile cresterii influentei Portii in spatiul romanesc , mai ales dupa infrangerea din anul 1547 a lui Ioan Voda in Moldova .In acelasi timp ,contextul international era marcat in rasaritul si sud-estul Europei de adancirea cantradictiilor dintre Poarta si Habsburgi ori Polonia, fiecare cu interesele sale politice si strategice . Domnia lui s-a desfasurat in conditiile unor imortante transformari politice si economice , urmarind limitarea cresterii puterii boierimii si revigorarea puterii domnesti pe fondul sporiri obligatiilor fata de Poarta. Insusi Mihai Viteazul se numara printre cei mai mari propietari funciari din Tara Romineasca.
Actiunea politica si militara a lui Mihai a constat in unirea Transilvaniei ,Moldovei si Tarii Romanesti si in crearea unui edificiu politic capabil sa se opuna turcilor si interesele marilor puteri .Astfel voievodul muntean devine un reprezentant al cruciadei tirzii, fiind mandru ca :"Principatul insusi a fost readus la vechea libertate".
Lupta antiotomana
Domnia lui Mihai Viteazul a coincis cu constituirea de catre papa Clement al Vlll-lea a unei aliante cu Spania,Imperiul Habsburgic,ducii de Toscana,Mantova,Ferrara.Polonia si Anglia s-au dovedit reticiente fata de acest proiect.
Actiunea sa politicaa inceput in noiembrie 1594 cu uciderea creditorilor turco-levantini si mascarea garnizoanei turcesti din Bucuresti.Astfel,Tara Romineasca s-a alaturat Ligii Sfinte initiate de Habsburgi.Au urmat luptele cu turcii de la Hirsova si Silistra,iar apoi cele cu tatari de la Putineiu
S-a constituit o alianta antiotomana ale carei baze fusesera puse deja de Sigismund Bàthory , principele Transilvaniei, in tratatul cu Aron Voda,domnul ..anesti. Insa la 9 august , voevodul a fost usis pe Campia Turzi de mercenarii valoni platiti de generalul Basta.
Politica de cruciada a voevozilor romani din secolele XV-XVI a constituit o pagina glorioasa in istoria Evului mediu romanesc. In acelasi timp , ea a permis individualitati politice a Tarilor Romane in spatiul sud est european dominat de otomani.


GRIGORIE SIMONA CORINA
CLASA A VIII A B
.

a

download referatul MIHAI VITEAZUL
8 note
Vizualizari:1373
Dowload:203

Comentarii