referat Liviu Rebreanu: ION - comentariu literar, Caracterizarea lui Ion

Liviu Rebreanu: ION - comentariu literar, Caracterizarea lui Ion

Referat Romana - facultate

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview

Liviu Rebreanu: ION - comentariu literar, Caracterizarea lui Ion
Generalitati:Este prima capodopera în creatia lui Liviu Rebreanu si un punct de referinta în evolutia romanului românesc. Eugen Lovinescu considera romanul o adevarata revolutie fata de: lirismul samanatorist, eticismul ardelean, atitudinea poporanista. Elita criticii literare a vazut în acest roman o capodopera de rascruce în reflectarea satului si a taranului român. Într-adevar, romanul aduce o imagine noua, autentica, obiectiva asupra realitatii rurale, respingând orice intentie de idilizare, de înfrumusetare.
Geneza: Liviu Rebreanu a pornit în scrierea acestui roman de la fapte reale, pe care le-a transfigurat în opera sa. În articolul Marturisiri romancierul vorbeste amanuntit despre geneza romanului sau.
În primul rând romancierul marturiseste ca a fost impresionat de o scena surprinsa la hotarul satului Prislop, când un taran s-a aplecat si a sarutat pamântul ca pe o ibovnica. Scena i s-a întiparit în minte, l-a uimit, l-a obsedat si a fost fixata în desfasurarea epica a romanului.
Liviu Rebreanu a retinut o întâmplare petrecuta în sat: un taran întarit si-a batut unica fiica, Rodovica, pentru ca a gresit cu cel mai becisnic flacau din sat. Daca fata ar fi gresit cu un baiat înstarit, taranul ar fi gasit mijlocul sa împace lucrurile. Asa însa rusinea lui era mai amara pentru ca trebuia sa se încrusceasca, fruntas, cu pleaba satului si sa dea o zestre buna unui prapadit de flacau, care nu iubea pamântul. Întâmplarea Rodovicai va constitui pentru început subiectul nuvelei Rusinea.
Tot în zilele respective Liviu Rebreanu a stat de vorba cu un flacau din vecini, voinic, harnic, dar foarte sarac, Ion Pop al Glanetasului. Din discutiile cu acest flacau se simtea o dragoste pentru pamânt aproape bolnaviceasca. Pronunta cuvântul pamânt cu atâta sete, cu atâta lacomie si pasiune, parca ar fi fost vorba despre o fiinta vie si adorata.
Combinând aceste date, imaginând scene, gesturi, dialoguri, Livi..eau pâna sa ajunga jos si se prapadeau în baltoacele de noroi... Ion sosea totusi ôn toate noptile, nesmintit. Apoi, într-o seara rascolita de zapada marunta, veni mai devreme putin. Casa zacea în întuneric, neagra ca un bivol adormit.
Constructia romanului este simetrica, alcatuita din:
* 2 capitole : Glasul pamântului, Glasul iubirii
* 6/7 subcapitole: Începutul, Zvârcolirea, Iubirea, Noaptea, Rusinea, Nunta; Vasile, Copilul, Sarutarea, Streangul, Blestemul, George, Sfârsitul


1


download referatul Liviu Rebreanu: ION - comentariu literar, Caracterizarea lui Ion
11 note
Vizualizari:4678
Dowload:1965

Comentarii