referat Literatura pasoptista

Literatura pasoptista

Referat Romana - facultate

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview

Literatura pasoptista

Pasoptismul literar este pregatit de aparitia revistei "Dacia litarara", al carei program traseaza principalele directii pentru unitatea culturala a romanilor, deziderat ce precede unirea politica a Principatelor Romane la 24.01.1859. Ceea ce-i uneste pe scriitori pasoptisi este militantismul regasit in creatiile literare, care se constituie in adevarate manifeste pentru implinirea unitatii si independentei nationale.
Cei mai multi dintre scriitorii pasoptisti au aderat la idealurile Revolutiei de la 1848, fiind animati si de telurile Marei Uniri. Participanti direct la viata social-politica, pasoptistii au creat opere litarare cu un pronuntat caracter patriotic si militant, inspirandu-se din trecutul istoric, din lupta pentru eliberare sociala si unitate nationala.
Satirizarea viciilor oranduirii feudale si evocarea realitatii sociale constituie o alta caracteristica a literaturii pasoptiste.
Reprezentanti: Gheorghe Asachi, Costache Negruzzi, Anton Pann, Vasile Carlana, Andrei Muresanu, Dimitrie Bolintineanu, Cazar Bolliac.
Revolutia din 1848-1849
(Material prezentat in cadrul "Intalnirilor Acrostih" de Andrea Lukats -Liceul "Nemeth Laszlo" Baia Mare)

In secolul al XIX-lea apare un val revolutionar din centrul Europei. Fiecare popor aspira la libertate, egalitate si la democratie cetateneasca. Acesta aspiratie conduce la declansarea rescoalei si revolutiei de la 12 ianuarie 1848 de la Palermo(Sicilia), 27 ianuarie Neapole, 24 februarie Paris, 15 martie Budapesta.
In dimineata zilei de 15 marie in cafeneaua Piluax, Jokai citeaza cele 12 puncte, iar Petofi recita "Imnul National".
Cele 12 puncte sunt urmatoarele:
1. libertatea presei,
2. ministeriat responasabil in Budapesta,
3. adunarea anuala a Consiliului in Budapesta,
4. drepturi egale,
5. Garda Nationala,
6. contributia generala,
7. anularea relatiilor feudale,
8. juramant pe baza egalitatii,
9. Banca nationala,
10. juramantul soldatilor privind constitutia,
11. el.."spirit pasoptist", constructia unei noi si adevarate culturi romanesti, solida, durabila si "majora" - pe ruinele unei pseudoculturi totalitare - nu poate sa nu fie preocupat si de astfel de "amanunte". Blazarea, scepticismul, fatalismul, resemnarea ("n-a fost sa fie"), individualismul incurabil sint - din aceasta cauza - profund contraproductive. Aceste defecte sint total straine de spiritul neopasoptismului cultural, pe care aniversarea Revolutiei de la 1848 il pune in cea mai vie lumina.

download referatul Literatura pasoptista
33 note
Vizualizari:8336
Dowload:4143

Comentarii