referat Introducerea porumbului in agricultura

Introducerea porumbului in agricultura

Referat Istorie - liceu

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

PreviewCând s-a introdus porumbul, aceasta planta providentialista în agricultura româneasca? Unde s-a cultivat ea întâi, în Transilvania, în Muntenia sau în Moldova? Banul Mihai Cantacuzino, autorul unei Horii a românilor, scrisa în 1776, si a unei genealogii a Cantacuzinilor, atribuie introducerea porumbului în Muntenia înaintasului sau Serban Cantacuzino, care a domnit între 1678 si 1688.
Pe de alta parte Dinicu Golescu, în Însemnarea a calatoriei mele, tiparita la Buda 1826, afirma ca "întâiul aducator al samântii porumbului iar Constantin Mavrocordat", cel ce întemeiaza si scoli. Cum acest voievod domneste în Tara Româneasca între 1731-1733, 1735-1741 si 1744-1748 -prima domnie cam de o luna(14 septembrie 1730- octombrie 1730) fiind prea scurta pentru a începe ceva rezulta, din opinia lui Golescu, ca introducerea porumbului s-ar fi facut în prima jumatate a secolului alXVIIIlea. Aceasta informatie este gresita deoarece înca în 1962 constatam ca se cultiva porumbul în Tara Româneasca. Dintr-un document din acest an, iunie 18, scris la Glodeanu (judetul Buzau) reiese ca semanarea ca porumbul ar fi o planta recent cunoscuta, cum ar fi fost cazul daca ar fi fost cunoscut abia din domnia lui Serban Cantacuzino; suntem deci în drept a formula ipoteza ca porumbul era cunoscut în Muntenia înainte de aceasta domnie.
În Moldova, prima mentiune despre cultivarea papusoiului este din domnia lui Constantin Duca(1693-1695). Din felul cum vorbeste de cultivarea acestei plante, cu sapele prin curaturi, sa nu moara de foame, rezulta ca ea avea un caracter secundar, ca n-ar fi fost deci de mult înradacinata; pe de alta parte însa, ea luase totusi o oarecare extensiune, de vreme ce se putea pune o dare pe pogonul de porumb.
În Transilvania "cucuruzul" era cunoscut de asem..ul s-a cultivat pentru prima data în partile nord-vestice ale Transilvaniei în 1639, apoi pe Valea Somesului începând cu 1652, pe aceea a Muresului din 1697, în sfârsit pe Valea Târnavelor si anterior, fructului brazilor. Forma acestui fruct si alcatuirea lui cu rândul de solzi, a determinat probabil pe unii cultivatori ai porumbului sa-i zica cucuruz. Astfel încât topicele amintite mai sus nu sunt o indicatie certa pentru stabilirea datei când s-a introdus cultivarea cerealelor.
1

download referatul Introducerea porumbului in agricultura
8 note
Vizualizari:2440
Dowload:235

Comentarii