referat Iarna de Vasile Alecsandri

Iarna de Vasile Alecsandri

Referat Romana - liceu

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview


Iarna
de Vasile Alecsandri
In lirica peisagista a lui Vasile Alecsandri sunt celebrate toate anotimpurile anului, in curgerea lor lenta. Dintre acestea, cel mai mult il impreioneaza iarna, cand ninsoarea, viscolul si crivatul devin expresii ale fortei cosmice dezlantuite. ("Mezul iernei", "Viscolul", "Gerul").
Criticul literar Titu Maiorescu aprecia ca pastelurile lui Alecsandri constituie "cea mai mare podoaba a poeziei lui Alecsandri, o podoaba a literaturei romane indeobste".
Pastelul este o opera lirica, in care se prezinta un colt din natura, poetul exprimandu-si in mod direct sentimente profunde.
Titlul poeziei este simplu, alcatuit dinntr-un substantiv comun, care contine denumirea anotimpului descris, privit de poet cu spaima dar si admiratie.
In primele doua strofe se regaseste o descriere a spatiului vast, in care ninsoarea acopera totul, iar in ultima strofa inseninarea tabloului si aparitia, in final, a elementului insufletit. Aceasta structura sugereaza ca, dincolo de asprimea naturii hibernale, viata isi continua neobosita ei curgere.
Descrierea iernii ca tablou schimbator, din care poetul selecteaza o diversitate de privelisti: goana pe cer a norilor, caderea fulgilor de zapada, nonsoarea care potopeste lumea, intinderile inecate in alb, aparitia soarelui, clinchetul voios al clopoteilor. Descrierea naturii ofera imaginea unor spatii nesfarsite apartinand atat cosmicului cat si terestrului.
In prima strofa se descrie planul cosmic, poetul inregistreaza semnele iernii care vine din imensitatea inaltimilor ceresti, de pretutindeni; forma nearticulata a substantivului "vazduh" largeste limitele vizuale ale cadrului, care tind spre infinit. Inversiunea din primul vers, "cumplita iarna", face din acest anotimp o expresie a puterii cosmice nestapanite. Imaginea norilor este comparata cu "lungi troiene calatoare", in timp ce fulgii "plutesc in aer" asemeni unui "roi de fluturi albi".
In prim...
In strofa a patra se regaseste o intoarcere la realitate unde soarele "straluceste", iar sania care "trece peste vai" imprastie in jur voiosul sunet al clopoteilor.
Versurile din fiecare strofa sunt complexe, masura fiind de saisprezece silabe. Ritumul este trohaic iar rima este imperecheata.
Opera "Iarna" este un text liric, incadrandu-se in specia de pastel. Iarna este anotimpul prederat al lui Alecsandri, poeziile despre iarna fiind si cele mai izbutite ale acestuia.

download referatul Iarna de Vasile Alecsandri
41 note
Vizualizari:5486
Dowload:699

Comentarii