referat Fizica-ochiul

Fizica-ochiul

Referat Fizica - facultate

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview


OCHIULCunoscand ochiul ca aparat optic sa discutam modul in care retina (ca un film fotografic) asigura perceperea luminii.

Retina contine doua tipuri de receptori (la om si la majoritatea vertebratelor): bastonase si conuri. Conurile sunt sensibile la lumina intensa si de asemenea asigura vederea in culori. Bastonasele sunt mult mai sensibile si asigura vizibilitatea in conditii de iluminare slaba iar senzatia pe care ele o dau e de cenusiu.

Ca receptori optici, conurile si bastonasele sunt terminatii nervoase care conduc excitatia optica.

Fotosensibilitatea conurilor si bastonaselor este asigurata de existenta in ele a unor pigmenti care absorb lumina si realizeaza un proces fotochimic reversibil. Pigmentul din ochi este rodopsina (purpura retiniana) care sub influenta luminii transforma si determina un semnal ce se transmite prin nervul optic la creier. Cand lumina isi inceteaza actiunea, pigmentul se resintetizeaza, receptorul fiind gata de o noua excitare luminoasa. La o iluminare medie durata senzatiei vizuale este de aproximativ 0.1 s. Pe baza acestui fenomen a fost dezvoltata proiectia cinematografica prin care se asigura o continuitate de miscare datorita inertiei imaginii in creier.

Mecanismul vederii in culori este mult mai complicat si partial necunoscut. Exista mai mule teorii care pot explica multe proprietati ale vederii colorate. Toate presupun ca pentru a obtine senzatia de culoare este necesar ca sa existe cateva tipuri de pigmenti care sa realizeze o receptionare a luminii colorate pe doua, trei sau mai multe lungimi de unda, simultan. Cea mai probabila teorie este cea tricromatica care presupune o sensibilizare (si specializare) a conurilor in trei regiuni spectrale: 400...500 nm, 460 - 610 si 500 - 660 nm.

Rezulta de aici ca analiza cromatica se realizeaza intr-o prima etapa chiar in receptorii primari care actioneaza ca niste "circuite rezonante", acordate pe trei frecven..ovedeasca aceasta corelatie complexa ochi-creier este urmatoarea: de ce nu vedem toate lucrurile inversate, asa cum se formeaza pe retina? Raspunsul este ca, creierul, prin experienta acumulata, a restabilit orientarea reala a obiectelor in senzatia vizuala pe care o obtinem in final.
Tanta Marius Dorin
Cls.a-XII-a A
download referatul Fizica-ochiul
30 note
Vizualizari:9828
Dowload:3056

Comentarii