referat FORMAREA TARII ROMANESTI

FORMAREA TARII ROMANESTI

Referat Istorie - liceu

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview


STATELE MEDIEVALE ROMANESTI
DE LA INTEMEIERE PANA LA SFARSITUL DOMNIEI LUI MIHAI VITEAZUL
FORMAREA TARII ROMÂNESTI
Formarea statului medieval Tara Romaneasca a cunoscut mai multe etape. Originea Tarii Romanesti trebuie cautata in micile formatiuni politice statale amintite in Diploma ioani]ilor (1247).
Procesul de formare are 2 etape :
Prima etapa a intemeierii Tarii Romanesti a pornit din dreapta Oltului, din nordul Olteniei, prin unificarea cnezatelor intr-un voievodat condus de Litovoi. El este pomenit in Diploma ioanitilor : " Tara cnezatului lui Litovoi voievodul ".
Intre 1272-1275, un urmas al lui Litovoi voievodul, purtand acelasi nume, a refuzat suzeranitatea maghiara. In 1277 are loc o lupta intre tara lui Litovoi si regalitatea maghiara. In timpul luptei Litovoi este ucis, iar fratele lui, Barbat, este luat prizonier si eliberat in schimbul unei mari sume de bani. Plata acestei sume de bani ne demonstreaza puterea economica a acestei tari.
A doua etapa a avut loc la inceputul secolului al XIV-lea si a pornit din stanga Oltului, din formatiunea lui Seneslau. Sapaturile arheologice de la Arges au scos la iveala existenta unui centru politic, care nu este altceva decat capitala lui Seneslau.
Izvoarele mentioneaza existenta unui stat : Valahia nord-dunareana condusa de un " mare voievod " si " domn ". El se numeste Basarab si este fiul lui Tihomir. [ " mare voievod " - comandant suprem al armatei]. Izvoarele nu mentioneaza cum a unit formatiunile de la sud de Carpati, punand bazele unui singur stat. Basarab a unificat teritoriile de la sud de Carpati, a cuprins si Voievodatul lui Litovoi, sudul Moldovei si in cele din urma, parti din Banatul de Severin. Capitala noului stat era la Arges.
Intemeierea s-a produs prin unirea cnezatelor si voievodatelor care l-au recunoscut pe Basarab ca mare domnitor si domn. Noul stat va primi numele de Tara Romaneasca.
La formarea Tarii Romanesti au contribuit si..te un stat inddependent.
Vladislav Vlaicu (1364 -1377) :
- dezvolta economia
- bate moneda proprie
- confirma negustorilor brasoveni vechile privilegii comerciale
- stapaneste Alma[ul si F\g\ra[ul
Statul parcurge de la Basarab la Mircea cel Batran o perioada de consolidare, de stabilitate politica si prosperitate economica.

Subiect 7/3/Formarea Tarii Romanesti manual pag. 84-87(partial)
1

download referatul FORMAREA TARII ROMANESTI
35 note
Vizualizari:4110
Dowload:1816

Comentarii