referat D-l Goe Semnificatia titlului

D-l Goe Semnificatia titlului

Referat Romana - generala

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview


D-l Goe Semnificatia titluluiTitlul acestei schite este chiar numele personajului principal, caruia autorul i-a adaugat apelativul reverentios "domnul".
La prima vedere titlul deruteaza, cititorul banuind ca personajul este o persoana matura, impozanta, cu o solida pozitie in societate. Este o asociere interesanta dintre un apelativ (cu rol de nume) si un prenume de copil, dupa care autorul plaseaza, prevenitor, puncte de suspensie. Asadar, intentia ironica este exprimata chiar din titlu prin contrastul dintre apelativ si prenume. Chiar din primul rand al schitei se amolifica acest contrast : " Ca sa nu mai ramana si anul acesta repetent, mam-mare, mamitica si tanti Mita au promis tanarului Goe sa-l duca-n Bucuresti de 10 Mai.
Prin aceasta, autorul, deliberat, distruge imaginea din titlu, dand direct informatii despre natura personajului, " tanarul Goe " fiind un etern candidat la repetentie.
Titlul sugereaza si faptul dovedit de intreaga schita, ca autorul inverseaza cele doua universuri umane pe care le infatiseaza - cel al copilului si al maturului - intrucat Goe incearca sa se comporte " ca un om mare ", pe cand cele trei " dame " se maimutaresc, se comporta ridicol, se " copilaresc " pentru a fi pe placul " puisorului ".
Acest copil rasfatat este de fapt o imitatie caricaturala a comportamentului unui adult. Ironia scriitorului apare permanent in sublinierea contrastului dintre modul cum apare Goe in ochii familiei :un tanar foarte destept, si ceea ce este in realitate :un copil repetent si obraznic.
Punctele de suspensie atrag atentia asupra caracterului personajului si sunt o invitatie de a reflecta asupra faptelor prezentate.

1
D-l Goe ... - I.L. Caragiale (1852-1912)

1
D:\Documente\Romana\Dl Goe\Semnificatie titlu.doc

download referatul D-l Goe Semnificatia titlului
52 note
Vizualizari:7133
Dowload:562

Comentarii