referat Budismul

Budismul

Referat Istorie - facultate

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview

Budismul
- Budismul a fost întemeiat în sec. V î.Hr. de catre un întelept numit Buddha si s-a raspândit în toata Asia între sec. II si XII. Aceasta religie a fost influentata de religiile tarilor care au adopat-o.
Budismul
- Este astazi una dintre cele trei religii dominante din lume.
- El numara între 300 si 400 milioane de credinciosi, care traiesc mai ales în Asia de SE.
- Este o religie fara zei. Este rezultatul cautarii unei cai de eliberare a sufletului din ciclul regenerarii, de sustragere de la transmigrare.
- Întemeietorul budismului, Buddha, se naste în India, la finele sec. VI î.Hr (în urma compromisului dintre scrierile chineze si indiene se considera ca Buddha a avut o existenta istorica între anii 566 - 486 î. Hr.).
- În aceasta epoca, toti indienii practicau hinduismul, pe care Buddha se bazeaza pentru a propovadui noua doctrina. E vorba mai mult de o întelepciune, fara zei sau texte sacre, si mai putin de o adevarata religie.
Viata lui Buddha
- Printul Siddharata Gautama se naste prin anul 533 î.Hr. în orasul Kapilavastru din N Indiei.
- Duce o existenta foarte ocrotita în palatul parintilor sai.
- Facea parte din casta Ksatrya, ai carei membri nu erau initiati în probleme religiose
- Însa, la vârsta de 29 de ani, are patru întâlniri care îi rascolesc viata: se întâlneste cu un batrân, cu un om bolnav, cu un mort si cu un calugar care cerseste pentru a se hrani. El descopera astfel batrânesea, durerea, moartea si saracia, punându-si întrebari despre rostul existentei.
- La aceasta vârsta, dupa ce i s-a nascut un fiu , achitându-se astfel de obligatiile fata de familie si societate, se hotaraste sa plece pentru a trai aidoma calugarilor cersetori si pentru a medita.
- Salasluieste în preajma ascetilor hindusi, care îl învata sa posteasca si sa se concentreze pentru a medita.
- Studiaza apoi textele sacre ale hinduismului. Însa, negasind raspuns la întrebarile sale, se hotaraste sa caute el însusi calea spre Adevar si spre pr.. India.

Dictionar
> Bodhisattva - întelept care face juramântul de a mântui toate fiintele si de a-i ajuta pe cei care sufera, în loc sa atinga nirvana.
> Moara cu rugaciuni - cilindru care contine niste formule sacre si pe care budistii îl învârt cu ajutorul unui mâner.
> Nirvana - stare pe care omul o atinge atunci când, scapând de ciclul reîncarnarilor, nu mai simte nici o dorinta si prin urmare nici o suferinta
> Predica - discurs cu caracter religios


1

download referatul Budismul
24 note
Vizualizari:4013
Dowload:1617

Comentarii