referat ALEXANDRU CEL BUN

ALEXANDRU CEL BUN

Referat Istorie - liceu

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview

ALEXANDRU CEL BUN

Domnitorul Moldovei (1400-1432 sau 1399-1431). Stralucit reprezentant al familiei domnitoare în Moldova a Musatinilor, om politic si diplomat de seama, bun gospodar al tarii.
Ia domnia cu ajutorul domnului muntean Mircea cel Batrân, în conditiile rivalitatii dintre cele doua mari puteri europene, regatul Ungariei si regatul Poloniei.
Primul deceniu de domnie îl consacra asezarii relatiilor Moldovei cu puterile vecine pe o baza pasnica, de colaborare.
Politica interna promovata de Alexandru prezinta o evolutie pe mai multe planuri urmarind dezvoltarea Moldovei.
Teritoriul tarii cunoaste cea mai mare întindere de pâna la acea data: spre nord-vest apele Serafinetului si Colacinului desparteau Moldova de Pocutia (pe care Alexandru o adauga la Moldova în 1431), la nord-est si est cursul Nistrului, pâna la varsarea acestuia în Marea Neagra. În continuare, de-a lungul limanului Nistrului, a nordului Marii Negre si a bratului dunarean Chilia. De aici se continua, trecând Prutul si Siretul, apoi pe cursul Putnei si albia Milcovului, prin Vrancea. Culmile Carpatilor, pe cumpana apelor, constituiau hotarul apusean al Moldovei spre Transilvania. Cetatea Alba este stapânita de Alexandru de la începutul domniei, iar Chilia dupa moartea lui Mircea cel Batrân.
Alexandru se ocupa îndeaproape de prospetitatea Moldovei. Înfloresc ramurile de traditie ale economiei: agricultura, pomicultura, gradinarit, viticultura, pescuit, apicultura. Mestesugurile se înmultesc si se diversifica. O mare pondere capata mineritul. Sporesc produsele pentru export si este încurajat comertul (privilegii acordate negustorilor din Liov si celor autohtoni). Statul si institutiile sale sunt temeinic organizate: întarirea institutiei domniei si prestigiului ei a autoritatii domnului în fata boierilor si a tuturor supusilor sai, grija fata de sfatul domnesc si de dregatori.
Alexandru largeste componenta sfatului domnesc, organizeaza temeini..intei de carte. Dascali sunt mai ales calugarii, iar elevii sunt recrutati din jurul manastirilor. La Radauti, Neamt, Bistrita, Moldovita au început sa functioneze astfel de scoli.

"A fost o domnie cum putine au mai urmat în istoria zbuciumata a Moldovei. Poporul, cu simtul lui de dreapta pretuire, i-a spus Alexandru cel Bun. Si asa va ramâne el, cu acest calificativ, în istoria patriei"
La 1 ianuarie 1432, Alexandru moare si este înmormantat la manastirea Bistrita.

download referatul ALEXANDRU CEL BUN
51 note
Vizualizari:2956
Dowload:1088

Comentarii