referat  FORMAREA POPORULUI ROMAN SI A LIMBII ROMANE

FORMAREA POPORULUI ROMAN SI A LIMBII ROMANE

Referat Istorie - facultate

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

PreviewFORMAREA POPORULUI ROMÂN SI A LIMBII ROMÂNE

Atestarea românilor pe teritoriul vechii Dacii se face inca de la inceputurile evului mediu.
Formarea poporului român este o problema fundamentala a istoriei noastre. Ea a fost un proces complex legat de continuitatea daco-romana pe teritoriul Daciei. Abandonarea oficiala a provinciei Dacia n-a insemnat parasirea ei totala de catre populatia daco-romana.Cercetarile lingvistice au demonstrat originea latina a limbii române. Ea prezinta numeroase asemanari cu celelalte limbi romanice. Exista insa si particularitati; studiul lor dovedesc faptul ca limba româna nu s-a putut forma la sud de Dunare, in Peninsula Balcanica.
Faptul ca exista cuvinte cum ar fi: mal, mazare, viezure, de origine traco-dacice existente si in limba albaneza si faptul ca limba albaneza si limba romana sunt atat de diferite dovedesc ca spatiul de formare a limbii romane a fost cu totul altul decat cel de formare a limbii albaneze.
Procesul de formare s-a desfasurat in doua etape: romanizarea dacilor si transformarea treptata a limbii latine intr-o limba romanica. Legat de acest proces se pun o serie de intrebari cum ar fi: cum, unde, când ?
Documentele istorice ramase dovedesc faptul ca poporul si limba româna s-au format din amestecarea dacilor cu romanii ramasi dupa retragere, in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic, la sfarsitul mileniului I, sec. VII - VIII.
Initial limba romana a avut un caracter unitar in teritoriile in care s-a format, adica in Dacia si Moesia. Ulterior au aparut dialectele cunoscute pana astazi : daco-roman in nordul Dunarii, aromân, meglenoromân, istroromân, in sudul Dunarii. Se constata totodata ca cele mai vechi cuvinte slave sunt de origine bulgara si ca ele n-au suferit transformari asemeni celor de origine latina.
Patrunderea cuvintelor slave a avut loc in sec al IX -lea, deci influentele slave n-au putut modifica structura gramaticala si fondul principal de cuvinte care ..a format ca un popor romanic, din romanitatea estica. Nasterea lui a depins de continuitatea dacica sub stapanirea romana (dupa 106) si de continuitatea daco-romana adica a unei populatii care vorbea latineste (dupa 271), dupa retragerea aureliana din Dacia.
Subiect 7/2 pag. 68 - 73
2 pagini
1
D:\Documente\Istoria\Subiect 7_2.doc

download referatul  FORMAREA POPORULUI ROMAN SI A LIMBII ROMANE
41 note
Vizualizari:5804
Dowload:2376

Comentarii