referat

"CHIRITA IN PROVINCIE"

Referat Romana - facultate

Acesta este doar o parte a referatului! Referatul original trebuie descarcat!

Preview

"CHIRITA IN PROVINCIE"PERSONAJE:
Cucoana Chirita
Grigoriu Barzoi, sotul ei
Gulita, copilul lor
Luluta, orfana
Safta, sora lui Barzoi
D-nul Sarl, profesor francez
Leonas, tanar iasan
Ion, fecior boieresc
Trei tarani
Trani-jandarmi-poftiti la masa-un curcan


Actul I - 13 scene
Spatiul- o ograda de curte boiereasca la tara, stanga- casa Chiritei (cerdac si ferestre pe scena), dreapta- langa culise, o canape de iarba, inconjurata de copaci, in fund ostretile si poarta ograzii, langa casa o portita in zaplaz, ducand in gradina, in departare se vede satul.


SCENA 1 - mosia Barzoieni

Chirita, imbracata in costum de mazoana, intra calare pe poarta, intra calare pe poarta alaturi de traanii care aclamau " Dreptate, dreptate/ Ne fa/ Cucoana, dreptate, / Ne da ! ", cerand sa fie ascultati si indreptatiti. Chirita este aspra si ironica, raspunzand amenintatoare : " Cu biciul pe spate/ V-oi da ! / V-oi da eu dreptate/ asa ! " .
Taranii se plang la ea ca " cuconasul Gulita ", fiul ei, i-a " badgiocurit ", omorandu-le un vitel la vanat, altuia i-a dat foc bordeiului cu cuibucul de hartie, altul i-a prins tinandu-i calea Mariucai...
Chirita li se adreseaza cu " betivanilor ", " toparlani ", " mojacilor ", luandu-i apararea " sufletelului " si pentru a scapa de ei, repede calul spre ei.


SCENA 2

Un monolog. Chirita isi plange de mila, de faptul ca nu poate avea nici macar un moment de liniste. Incepe sa il strige pe Ion, pentru a o da jos de pe cal, dar se pare ca acesta a adormit din nou in " podul grajdiului ". infuriata, crezand ca va trebui sa ramana toata ziua calare pe cal, se apuca sa il strige pe Ion, pe Gulita, pe Luluta, pe monsiu Sarla sau pe cumnataca.


SCENA 3

Cei 4- Gulita, Sarl, Safta si Ion vin, disperati de tipetele Chiritei, in ajutorul acesteia.
Dupa ce se da jos, cochetand cu Sarl, ii porunceste lui Ion sa duca calul in grajd si sa-l adape dupa care a re o mica altercatie cu Gulita, care vrea sa calareasca .. femeie. Pentru a nu o spara si mai tare, Chirita nu are incotro si accepta, cerandu-si insa scuze fata de " madama ", crezand ca aceasta s-ar putea supara.
Cei doi sunt casatoriti, dupa care Leonas isi dezvaluie adevarata identitate, dar nu mai e nimic de facut, intrucat fusese deja casatorit cu Luluta. Pana la urma scapa cu bine, santajandu-l pe Barzoi cu dovezile necinstei sale iar pe Chirita cu portretul pe care i-l daruise ofiterului.
In final toata lumea este nevoita sa sarbatoreasca.

download referatul
115 note
Vizualizari:16456
Dowload:21540

Comentarii